Historik

Vending har urgamla rötter. Den första kända maskinen användes redan år 215 före Kristus. Anordningen, uppfunnen och beskriven i en bok av den grekiske matematikern Hero, levererade heligt vatten i ett egyptiskt tempel och aktiverades med mynt värda 4 drachmer.

I England, pionjärland inom vending, började en tobaks- och luktsnusautomat att användas under 1600-talet och på 1700-talet började man använda automater som sålde frimärken. En sådan automat var också den första som patenterades, året var 1857. Tio år senare tillverkades en näsduksmaskin för den tyska marknaden. År 1888 startades den första riktigt organiserade automattillverkningen, då Tutti-Frutti började sälja sitt tuggummi genom automater i USA.  

Den första automatrestaurangen öppnade 1889 i Tyskland.  

Men det var först på 1900-talet som utvecklingen tog verklig fart. Dryckesmaskiner var de första egentliga serveringsautomaterna. Även om en automatisk kopp- och vattenautomat lanserades redan 1908, är dryckesmaskinerna främst en amerikansk utveckling av de ursprungliga engelska automaterna som sålde cigaretter, choklad och tuggummi.  

I Sverige startade automatverksamheten 1920 när ett företag i Malmö blev generalagent för tillverkaren Wittenborg. Malmöföretaget blev rikstäckande med sina luckautomater, där man sålde bl a konfektyrer och frukt. Ett stort steg i utvecklingen togs 1956 när Marabou började sälja sitt sortiment av konfektyrer i automater. Två år senare lanserades de första kaffeautomaterna på den svenska marknaden.


Det här är vending

Service

Checklista inför valet av automater